Igazságügyi Minisztérium

Céginformációs és az Elektronikus
Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat

PDF előállítás segédlet

A Windows 10 és Windows 11 operációs rendszereken minden olyan szoftver esetén van mód PDF előállítására, amelyeknél lehetőség van a programból történő nyomtatásra, mert ez esetben a PDF-be történő nyomtatás kiválasztható.

A fentiektől eltérő operációs rendszerek esetén szükséges lehet olyan alkalmazás letöltése, amely lehetővé teszi a PDF-be történő nyomtatást. Ez esetben javasoljuk a böngészőbe történő kulcsszavak begépelését (pl.: PDF mentés, konvertálás, stb.), amelyek eredményeképpen több ingyenes, illetve fizetős alkalmazás letöltését, használatát biztosító hivatkozás is megjelenik.

Amennyiben a PDF formátumba történő mentése vagy konvertálása Windows 10 és Windows 11 operációs rendszereken például Microsoft Office használatával történik, akkor a PDF-be történő átalakításhoz további szoftverre vagy bővítményre nincs szükség. Az alábbiakban ennek folyamatát mutatjuk be.

A PDF-be történő mentés, konvertálás folyamata Microsoft Office alkalmazással

1. A korábban elmentett dokumentum megnyitása, illetve az újonnan elkészített fájl esetében válassza ki a Fájl menüben a Mentés másként lehetőséget. Ezt követően válassza ki azt a helyet, ahová menteni szeretné a fájlt.

Következő lépésként adja meg a fájl nevét, majd a Fájl típusa legördülő menüből válassza ki a PDF formátumot. A dokumentum PDF formátumba történő elmentéséhez pedig végül kattintson a Mentés gombra.

2. A dokumentum PDF formátumba történő átalakításának másik lehetséges módja, hogy a dokumentum kinyomtatása során PDF formátumba történik a nyomtatás.

Ehhez először nyissa meg a korábban elmentett dokumentumot vagy az újonnan elkészített dokumentum ablakának kell megnyitottnak lennie.

Ezt követően a Fájl menüben válassza ki a Nyomtatás menüpontot. A felnyíló ablak Nyomtató legördülő menüből jelölje ki a Microsoft Print to PDF opciót, majd pedig kattintson a Nyomtatás gombra.

A Nyomtatás gombra való kattintást követően a felnyíló ablakban válassza ki azt a helyet, ahová menteni szeretné a fájlt.

Következő lépésként adja meg a fájl nevét, majd a Fájl típusa legördülő menüből válassza ki a PDF formátumot. A dokumentum PDF formátumba történő elmentéséhez pedig végül kattintson a Mentés gombra.