Igazságügyi Minisztérium

Céginformációs és az Elektronikus
Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat

PDF előállítás segédlet

PDF állomány előállítható minden olyan alkalmazásból, mely Windows nyomtatóra történő nyomtatást lehetővé tesz.

Tekintettel arra, hogy a PDF mint olyan nyílt szabvány, az előállításához és megjelenítéséhez szükséges alkalmazások jogdíjmentesen fejleszthetőek (http://hu.wikipedia.org/wiki/Pdf)

Az interneten számos alkalmazás található e témában, a népszerű keresők segítségével megtalálhatóak.

A találatok közül jelen segédlet a magyar nyelven is elérhető és magyar felhasználói felülettel is rendelkező bármely Microsoft Windows operációs rendszeren telepíthető doPDF nevű alkalmazást helyezi előtérbe, ez azonban nem előírt, kötelező érvényű alkalmazás.

Amennyiben nem rendelkezik a fent jelzett vagy hasonló alkalmazással, a http://www.dopdf.com webhelyről a telepítőkészlet letöltése szükséges.

A letöltést követően a telepítő alkalmazás (rendszergazdai jogokkal történő) futtatásával a telepítés sikeres befejezését követően az operációs rendszer nyomtatói között megjelenik egy új nyomtató doPDF v7 néven. Amennyiben a telepítés nem volt sikeres, kérje rendszergazdája vagy szakképzett informatikus segítségét.

A doPDF telepítése lépésről lépésre:

A weboldal képernyőjén válasszuk ki a számunkra kedvező nyelvet. Alapértelmezett felajánlás az angol, azonban igény szerint a magyar nyelv is választható.

Ezt követően már magyarul jelenik meg az oldal. Az alkalmazást ismertető rövid szöveg melletti Letöltés! szóra klikkelve indítható a telepítés.

Indítsa el a program futtatását:

A telepítő nyelvválasztó képernyőjén válasszuk ki a számunkra kedvező telepítési nyelvet. Alapértelmezett felajánlás az angol, azonban igény szerint a magyar nyelv is választható, mely kevésbé haladó felhasználók számára megkönnyíti a telepítés további menetét.

A telepítés megkezdéséhez nyomjuk meg a „Tovább” gombot. A licencszerződés elfogadása nélkül a telepítést nem tudjuk folytatni, ezért válasszuk az „Elfogadom a szerződést” opciót a megjelenő ablakban:

Ezt követően a későbbi könnyebb azonosítás érdekében nevet adhatunk a telepítésre kerülő (virtuális) doPDF nyomtatónak:

Amennyiben megfelel, a következő ablakban a teleptő által javasolt könyvtárat fogadjuk el. Ha máshová szeretnénk telepíteni, adjuk meg vagy tallózzuk ki a megfelelő könyvtárat számítógépünkön:

A Tovább gombbal folytassuk a telepítést.

A további két képernyőn válassza ki, hogy mely nyelve(ke)n szeretné telepíteni az alkalmazást (felület nyelve és a program alapértelmezett nyelve), majd a Tovább gombbal folytassa a telepítést.

Az alkalmazás beállítások után a Telepítés gombra kattintva a doPDF készen áll arra, hogy feltelepüljön a számítógépére.

A telepítés befejeztével a doPDF ikonja megjelenik a számítógép Start menüjében.

A nyomtató létrejöttének ellenőrzése

Windows 7, Windows XP operációs rendszeren: Start menü / Vezérlőpult / Nyomtatók és faxok menüpontja alatt ellenőrizhető.

Windows Vista operációs rendszeren: Start menü / Vezérlőpult / Hardver / Nyomtatók menüpontja alatt ellenőrizhető.

A dokumentumok elektronikus (pl: Word, Excel, Notepad, stb.) előállítását követően az adott dokumentum PDF állományként történő elkészítéséhez az előállító alkalmazás nyomtatás menüpontját használva a nyomtatókat kiválasztó mezőben válassza a doPDF nevű (virtuális) nyomtatót.

Majd az OK gombra kattintva a doPDF alkalmazás egy előugró ablakban bekéri a mentendő PDF állomány nevét

A Mentés gombra kattintva az imént megadott adatokkal a rendszer elmenti a PDF állományt a megadott helyre.